****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. január 17., hétfő

" Szívesen fogadtak a provencei emberek." Egy amerikai újságírónő provencei élete. / " They’ve made me feel very welcome. " An American journalist life in Provence


 

Julie-t egy éve ismertem meg a blogján keresztül. Váltottunk pár levelet Provence imádatunk végett, majd valahogy előjött, hogy ő is kutatja a családfáját, mint én. Végül odáig jutottunk, pár egyezőség végett, hogy atya ég, lehet rokonok vagyunk. (tényleg volt rá pár jel) Eltelt egy kis idő, addig mindkettőnk lázban égett, micsoda szerencse lenne, hogy ilyen hirtelen egymásra találtunk ebben a nagy világban. Pár napra rá kiderült, mégsem azonos a családfánk. Ettől függetlenül barátok maradtunk.


Az interjú 2010. november 24-én készült.



Gondolom elfoglalt vagy Julie. Hogyan telnek a napjaid mostanában?

Ételekről, italokról és utazásról írok számos magazinnak és weblapnak Amerikában, Angliában és Franciaországban. Közben még két könyvön is dolgozok. A blogom a ProvencePost.com sok időt elvesz. Remélem az Olvasóid ellátogatnak a blogomra, és feliratkoznak a hírlevelemre. Mindez ingyenes és egyszerű.


Mikor utazol vissza Provenceba?

Valamikor decemberben vagy január elején tervezem a visszautat.


Miért szereted Provencet?

Akkor szerettem bele Provenceba, amikor először látogattam el oda 12 évvel ezelőtt. Még mindig szerelemes vagyok belé.  Szeretem az ottani építészetet, a tájat, az időjárást, az embereket, a régi köveket, a történelmet, a színeket, az aromákat, az ételeket, a borokat … és még sorolhatnám. A provencei embereknek csodálatos humorérzékük van és nagyon is a földön járnak. Ők szívesen fogadtak engem.



Julie-ról


Julie Mautner amerikai újságíró, aki az év nagy részében St. Remy de Provence-ban él. Onnan írja népszerű blogját a  ProvencePost.com.

Julie cikkei élelről, borról és utazásról a Travel & Leisure, Food & Wine, Epicurious.com, TheAtlantic.com, NYTimes.com, Arts Magazine és más médiában jelennek meg.

A Food Network South Beach Wine & Food Festival szakácskönyv (Clarkson Potter november 2010), az első könyve, jelenleg második könyvén dolgozik.


Julie  Milwaukee-ban, (Wisconsin) született és nevelkedett, mintegy 90 mérföldre északra, Chicago-tól. Rokonai (Beck, Klein, Kohn) 1900-as évek elején érkeztek  az Egyesült Államokba Barcsról, Kaposvárról, Segesdről, Karlovacról, Doruvarról, Taranyból, Osiekből és Chachinse-ból. 





Miért Provence? Miért nem Toscana vagy bármi más?

1998-ban látogattam el először Provenceba egy fotós kurzusra. Az csodás két hetes vakáció volt számomra. Akkor körbenéztem és azt gondoltam magamban: Miért élek New Yorkban? Kész voltam arra, hogy megváltoztassam az életem, de akkor még nem tudtam.


Te a provencei St. Remy de Provence-ban élsz. Kérlek, mesélj nekünk erről a faluról.

St. Remy csodálatos, van régi és új része. A 10.000 fős lakosság nyaranként a többszörösére nő a sok turista miatt. A falunak vannak római kori romjai, csodálatos időjárása, gyönyörű tája, és persze jó ételek meg borok. Vincent Van Gogh majdnem egy évet töltött itt, ez alatt több, mint 100 képet festett. Bárhova mész St. Remy-ben, azokat a dolgokat érezheted, amit Van Gogh festett és látott. A falu vonzza a művészeket, írókat, zenészeket – szóval a kreatív embereket a világ minden tájáról. Sok fesztivált is tart a falu. A központban a téren egy hatalmas katedrális áll. Továbbá hangulatos üzletek, éttermek, művészeti galériák és még sok más várja az ide látogatókat. A központon kívül még házakat és gazdaságokat talál az ember. St. Remyt az Alpilles hegység öleli körül. Szép hely ahhoz, hogy itt élj.


A Te provencei házad milyen stílusú? Szereted a francia country stílust?

Ó. Igen. Imádom. 7-8 évig béreltem egy házat, és amikor lehetőségem lett rá megvettem. Szerencsém volt. Kb. 120 éves a ház vagy 130 – senki nem tudja pontosan. A padláshoz a gerendák egy öreg vitorlás hajóból származnak. Az én házam hagyományosan kőből épült, terrakotta tetőcseréppel, van egy kis kertem és teraszom. Általában egy (néha három) macska is alszik a kertben az asztalon. Belül látszó fa gerendák vannak és járólap. A kisebb lakber tárgyakat pedig a bolhapiacon szereztem be.

 
Mi a kedvenc helyed Provenceban?

A házam az. Amikor a barátok megtöltik, és van sok finom étel, bor, muzsika és nevetés. Elég gyakori. Szerencsére.


Térjünk rá a szakácskönyvre. Te és Lee Brian Schrager írtátok a címe The Food Network South Beach Wine & Food Festival Cookbook: Recipes and Behind-the-Scenes Stories from America's Hottest Chefs. Milyen volt a munka és mennyi ideig tartott?

 

 

Több, mint egy évig tartott. 100 recept van a könyvbe a legjobb amerikai és európai séfektől. A Te olvasóid biztos ismernek párat: Ferran Adria Spanyolországból, Jamie Oliver és Nigella Lawson Angliából,  Alain Ducasse Franciaországból, Emeril Lagasse, Rachael Ray és Bobby Flay Amerikából. De ez csak pár név. A könyv egy híres, sikeres étel fesztiválról is szól, melyet minden év februárjában tartanak Floridában a tengerparton.


Milyen ételek vannak a könyvben?

Mindenféle. Rengeteg tengeri gyümölcsei, húsok, marha, sertés, baromfi, saláták, zöldségek. Csodálatos hamburgerek, grillek, parti ételek. Könnyű, friss, vidám, fűszeres. Egyik sem túl bonyolult. Minden ételt kétszer teszteltünk, és csak a legjobbak kerültek a könyvbe.


Ki a kedvenc séfed?

Egész karrierem alatt séfekről írok: 28 éve. Túl sokat ismerek ahhoz, hogy e kérdésre válaszoljak.


Te milyen gyakran szoktál főzni?

Amilyen gyakran csak tudok. Az édesanyám és a nagymamám is remek szakácsok. Szeretem elkészíteni családunk kiadós ételeit, ami kelet-európia örökség. A családtagjaim és ősi rokonaim  Magyarországról, Jugoszláviából, Oroszországból és Lettországból származnak. Ezen országok ételeit is kedvelem, de szeretek kipróbálni új recepteket, ételeket. Persze a család kedvencei a legfinomabbak.


A blogomnak sok gasztroblogger olvasója is van. Mi a Te kedvenc provencei ételed?
Frissen grillezett hal, zöldséggel, olívaolajjal. Az északiak egyébként több vörös húst, vajat és szószokat esznek. Azt is szeretem. A franciák szeretik az édességeket, a csokikat és a jó kenyeret is. Ezzel sincs  problémám, na meg a vörös borral és roséval sincs.


Jártál már Magyarországon? Nekünk is remek ételeink vannak: gulyás leves, töltött káposzta, rétes, remek borok.

Nem voltam még. Meg vagyok hívva? Remélem.


Hogyan pihen Julie a szabadidejében?

Olvasok, kertészkedem, barátokkal-családdal vagyok, utazok, konditeremben vagyok, hegyet mászok, álmodozok …


Mik a jövőbeli terveid?

Találni egy nagyszerű férfit, férjhez menni és boldogan élni.


Mesélj pár szót a híres blogodról a Provence Post-ról.



Mindenről írok, ami érdekes és amiért az emberek szeretik Franciaországot és Provencet.  Aki még nem járt Provenceban, érdekes dolgokat olvashat. A ProvencePost.com azoknak szól akik Provenceban élnek, vagy ide utaznak, vagy vágyakoznak egy provencei út iránt. Remélem az Olvasóid is ellátogatnak a blogomra.


Mit üzennél az Olvasóimnak?
Nagyon örülök annak, hogy az internet segítségével mi mind barátok lehetünk, világszerte. Ez nagyon izgalmas. Egy a világ, bébi. 









(A képek Julie engedélyével kerültek felhasználásra, de a fotók az Ő tulajdonai.)


 

Végezetül .... JÁTÉK!


Julie küldött Nekem egyet a angol nyelvű szakácskönyvéből, melyet Ti most megnyerhettek. Nektek szánta, csak addig én örzőm a könyvet.-)



1. A játék csak annyiból áll, hogy feliratkozol Julie hírlevelére a ProvencePost.com -on-. ( A hírlevél az oldal jobb felső sarkában található.)

2. A hírlevélről szóló visszaigazolást őrizd meg. Ha Te leszel a szerencsés, be kell mutatnod nekünk a visszaigazoló emailt. (Aki nem tudja bemutatni az emailt .... újra sorsolunk.)

3. Ettől függetelnül a Facebookon lehet like-olni és üzit is hagyni, hogy feliratkoztál-e.

4. Csak Magyarországra tudok postázni.





6 megjegyzés:

Julie Mautner írta...

J'aime bien ce BLOG Hungarian Provence!!! Bonne Continuacion!

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

Tetszett az interjú!
Szép estét!

Krisztina írta...

Köszönöm Erika.

JULIE .... Merci.-)

mariah írta...

Nekem is tetszett az interjú ! Ami még megfogott a történetében, hogy Julie ősei arról a környékről származnak ahol én születtem és gyermek éveimet töltöttem. ( Barcs- Szulok ), valamint én is foglalkozom genealógiával és Szulok helytörténetével.

Tanó Móni írta...

Nagyon izgalmas, nagyon tetszik a történet, remélem lesz még Julievel interjú és még jobban megismerhetjük:))

Krisztina írta...

Jó ötlet Móni.

Mariah ... mi is ezért hittük, hogy rokonok lehetünk, durva nem?-)