****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2010. november 22., hétfő

Provence gyöngyszemei - Vendégposzt / Pearls of Provence - Guest post


Tuula Dél-Franciaországban él. Szeret utazni, szereti a kulináriát és a barangolást provencei piacokon. Le Petit France nevű blogjában a felfedezéseit, történeteit osztja meg olvasóival. Kérésemre elküldte egyik írását nekünk, amit most az én fordításomban olvashattok.


Provence gyöngyszemei: Kőházak Evenosban



Az egyik legszebb dolog Provenceban élni, hisz sok szép dologgal találkozik az ember, nem beszélve a  gyönyörű falvak közelségéről, amit érintetlenül hagyott az idő. Kevesebb, mint fél óra utazás sem kell ahhoz, hogy elhagyd a nyüzsgő modern életet, és egy  kőház előtt találd magad, amin azt olvasod, hogy épült 1765-ben. Ilyen volt a szombat délutánunk, és ilyen volt a hihetetlenül szép "falucska"  Evenos Provence-ban.

Kilátás Evenosból Toulon felé


Kb. 20 perces kocsiút Toulontól és elénk tárul a kőházak gyűjteménye, mely még a régi várromokat is figyelmen kívül hagyja. Ez a kis falu lenyűgöző. Remek kilátás nyílik a Mount Caume-ra (a legmagasabb hegy a régióban). Úgy tűnik Provence híres a rejtett gyöngyszemű falvairól. Minden hétvégén fel lehet fedezni egyet-egyet.

A falu felfedezése

Otthon, édes otthon


Ami engem igazán mellbe vág az ilyen helyekkel kapcsolatban, mint Evenos is, az, hogy ezeket a gyönyörű falucskákat útikönyvben nem találja meg az ember. Azt hiszem azért, mert ezek túl kicsik és eltörpülnek a többi kedvenc mellett, mint pl. Aix-en-Provence. Ha az igazi Provence-ot keresed, és szeretnéd elmélyíteni provencei tapasztalataidat, akkor ajánlom Neked a Provence Verte weboldalt. http://www.la-provence-verte.net/us/accueil/accueil.htm


Íme, egy másik szép, borostyánnal borított házikó


Olyan helyen, mint Evenos, nem csak régi kőházak gyűjteményét és girbe-gurba kő utcácskákat találunk, hanem életet is. Azon a szombaton, amikor mi sétáltunk a fő utcán (lehet, hogy az az egyetlen utca) valakinek a terasz kertjébe botlottunk.

Nagyszerű, őszi színek


Szóval nem csak valakinek a terasza volt, mert otthon voltak. Vagy csak véletlenül szolgáltak fel tányérra púpozott sajtokat, házi pástétomot, hűtött fehérbort a turista szezonban? Ó, és néhány kalóz is volt ott.


Út a vár felé

Egy a néhány szép ajtó közül


Nos, az a néhány férfi, akik kalóznak volt öltözve, velünk együtt fogyasztotta el borát a teraszon. Egyikünknek sem volt bátorsága megkérdezni, hogy mire véljük a dolgot, de úgy tűnt teljesen normális dolog ez.
Felejthetetlen délutánt töltöttünk Evenosban.

(A fotók Tuula tulajdonai.)






Nincsenek megjegyzések: