****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2010. november 15., hétfő

A levendulák földjén - Vendégposzt és játék / On the land of lavande - Guest post



A levendulák földjén

Kriszta levelét, amiben vendégposztot kért tőlem – lehetőleg a Hungarian Provence blog profiljához kapcsolódóan –, egy napsütéses október végi délutánon a Balaton-felvidéken olvastam, ahová családilag kirándulni érkeztünk. Nem is sejthette, milyen jókor keresett meg ezzel a kéréssel: épp Tihany utcácskáit róttam, fényképezőgéppel a kezemben…

A provence-i életérzés egyik ikonikus eleme a levendula és mivel a növény magyarországi termesztése Tihanyhoz kötődik, azt gondoltam, ennél autentikusabb helyen nem is lehetnék. A helyzetet mégis lehetett fokozni azzal, hogy belefutottam a Levendula Udvarház szépséges üzletébe. (http://www.levendulaudvarhaz.hu/)


A tulajdonosok, Nyárádi Zsolt és Hollán Éva 3 évvel ezelőtt költöztek a Balaton déli partjáról az északi partra, innen vezetett az útjuk Tihanyba. Az üzletet tavaly tavasszal nyitották meg, mire megért bennük az elképzelés, addigra a segítség is megjött hozzá, hogy az álmuk valóra váljon. Ahogy Éva mondja: „Ez egy szép és sokatmondó történet arról, hogy jönnek meg azok a segítők és segítségek, akik hozzájárulnak az ember céljainak eléréséhez.” Ő mesélt nekem az udvarházról, a kézműves termékekről és persze a levenduláról.



Mi indította el bennetek az udvarház kialakításának gondolatát?
Az üzletnyitás apropója az volt, hogy felismertük, vagyis mélyen hittük, hogy a levendula, egy olyan közvetítő csatorna lehet, mely által megvalósulhat az a küldetés, hogy értékké emelődjenek a régió adottságai. Az 1920-as években (mintegy 100 ha-on)  telepítette be levendulával a Csúcshegy és az Apátihegy lejtőjét Dr Bittera Gyula, kihasználva a terület megfelelő mikroklímáját. A franciaországi mintára telepített Levendula Angustifolia kiváló minőségű olajat adott, melyet parfüm készítésére exportáltak.

Ez a helyi jellegzetesség nem csak egy nagyon sokrétű felhasználási lehetőséget nyújtó gyógynövény, a látványa is egyfajta életérzést közvetít, amelyben jelen van a vidéki élet nyugalma, meghitt bája, az egyszerűség és tisztaság érzése. Számunkra a vidéki stílus nem is csak életérzés, hanem értékrend: a hagyomány, a természetes anyagok és a kétkezi munka tisztelete. A harmónia megteremtése, otthonunkban, enteriőrjeinkben, életvitelünkben egyaránt.

Mióta működik a bolt?
Az üzlet tavaly tavaszán nyitott, akkor még csak a Levendula Kézműves és Ajándékbolt, az idén pedig tovább bővült a felső szinten lévő Lakberendezési Galériával, melyet a jövő évben még tovább szeretnénk bővíteni az udvarral, amely funkcionálisan szerves része a mediterrán vidék otthonainak. Cél a külső és a belső tér egységessé tétele. Természetesen a mediterrán otthon alatt inkább csak egy nálunk is közkedvelt, meghonosodni látszó stílust értek, nem pedig valaminek az egy az egyben való utánzását. Az, hogy Tihanyban van egy állandó bel- és külföldi turista forgalom jó lehetőséget nyújt az értékeink bemutatásához, hírvivője lehet értékeinknek.

Mi az, amiért szeretitek a provence-i stílust, mit ad számotokra?
Az általunk választott színvilág és stílus - melyben a bútorok és tárgyak egyike sem dominál, hanem szépen harmonizál egymással- nem feltétlenül a Provence-i utánzása, sokkal inkább a levendulához és ehhez az életérzéshez jól illeszkedő stílus.
  




Honnan érkeznek a kézműves termékek, milyen szempontok szerint válogattok?

A kézműves termékek válogatásánál fő szempont a stílushoz való illeszkedés - formában, színvilágban, célszerűségben, funkcióban, és fontos a természetes anyagok használata is.
A kézművesek nagy részét mi kerestük fel, konkrét elképzeléssel, de időről-időre jelentkeznek újabbak, akikkel közös munka folyik.

Sok esetben mi keresünk egy megálmodott termékhez megfelelő szaktudást, de nagyon fontos számunkra a személyes, jó emberi kapcsolat. Meggyőződésünk, hogy az emberi tényező a legfontosabb, az odafordulás őszintén, teljes nyitottsággal és befogadással egy másik ember felé. Ezt igyekszünk közvetíteni az üzletbe látogató érdeklődőknek, vevőknek is.

Milyen termékek kaphatók az üzletben?

A Levendula kézműves Ajándékboltban papíráruk (pl. ide terveztetett csomagolópapír), kerámia, kézi szövésű textíliák, üvegáru, dekorációs és használati tárgyak kaphatók. A levendulát mint gyógynövényt különböző kozmetikai termékekben alkalmazzuk, kizárólag természetes alapanyagokat használva. A levendula ízét, illatát élelmiszerekben és illatosítókban kínáljuk.

A lakberendezési galériában formagazdag, egyedi festésű bútorok kaptak helyet, egyéb lakberendezési kiegészítőkkel.  Vállalunk továbbá egyedi igény szerinti díszítőfestést bútorokra, falfelületekre, enteriőrök egyedi díszítőfestését, bútorok, használati tárgyak koptatott hatású felületkezelését igényes kivitelben.








Az üzlet szerves része a gondosan kialakított udvar, ahol különböző levendulafajtákat is ültettetek. Mit kell tudni erről?

Az udvar ad helyet a növényeknek és a kerti bútoroknak, berendezési tárgyaknak. Itt már megkezdtük egyes levendulafajok bemutatását és lehetőség szerint ezt tovább bővítjük majd. Jelenleg ötféle levendula kapható nálunk palántaként, valamint idősebb növényként is (használati utasítással együtt).

Hogy honnan származnak?- Mo-ról ,  a Balaton-felvidékről és természetesen Tihanyból. A különbségeket illetően, formában, illatban és színben is sokféle levendulafajta van, a tihanyi, már-már őshonosnak mondható fajta a Levendula Angustifolia, mely gyógynövény, igen sokrétű gyógyhatással.

Mik a távolabbi terveitek, hogyan bővül a Levendula Udvarház kínálata?

Folyamatosan a helyi értékek, hagyományok, jellegzetességek megőrzésén dolgozunk. Célunk felkutatni és értékké emelni a régió adottságait, teret, lehetőséget és eladási csatornát kínálni kézműveseknek, mestereknek, képző- és iparművészeknek szellemi és fizikai szinten egyaránt.

Abban hiszünk, és már tapasztaljuk is, hogy van itthon egy olyan vevőkör, aki előtérbe helyezi az esztétikus, emberi kéz által, jó minőségben készített tárgyakat a silány sorozatgyártott termékek helyett. Bízunk abban, hogy újra tisztelete és megbecsülése lesz a kétkezi munkának.






A Levendula Udvarház kézzel festett bútoraiból a honlapjukon kaphattok ízelítőt (http://www.levendulaudvarhaz.hu/). A tihanyi üzletről, a termékekről és az udvaron ültetett levendulákról pedig még több fotót találtok a Kedvenc Otthon blogon, itt: http://www.kedvencotthon.blogspot.com/











Ha már rajongói vagytok a Hungarian Provence oldalnak és csatlakoztok a Kedvenc Otthon rajongótáborához is, egy játékra invitállak Titeket! A nyereményt a Levendula Udvarház ajánlotta fel, és azok között sorsoljuk ki, aki november 22-ig ír egy kommentet a Kedvenc Otthon facebookos oldalán a levendulás bejegyzéshez, itt: http://www.facebook.com/pages/Kedvenc-Otthon-kedvencotthonblogspotcom/335776756304

Köszönöm, ha átnéztek!!!

Fotók: B.Tier Noémi; levendulaudvarhaz.hu


B.Tier Noémi
Budapest, 2010. november 8.

5 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Ein wunderschöner Beitrag, die Fotos duften richtig. Leider kann ich nicht ungarisch schreiben, verstehe nur sehr wenig, aber ich hoffe, ihr versteht deutsch.
Ich liebe Lavendel und alles, was daraus gemacht wird!
Liebe Grüsse aus Wien

B.Tier Noémi írta...

Vielen lieben Dank! Ich bin richtig froh, dass es Dir gefallen hat, obwohl ich nicht weiss, ob Du den Text ganz verstanden hast, aber das ist gar nicht so wichtig.
Liebe Grüsse nach Wien!
Noémi

DekoRárium írta...

Én imádom ezt a boltot,mivel a levendula nálam nagy szerelem, több tövet nevelünk mi is a kertünkben.Jártam már többször a boltban, varázslatos, sőt az általuk forgalmazott papírból, már készítettem dísztárgyakat, melyeket nagy sikerrel árusítottam.

SDAnita írta...

Nagyon klassz a cikk is, a bolt is. Bejelentkeztem a jatekra.
Sot nagyon tetszik, ahogy a tulajdonosok gondolkodnak. En is szivesen varrnek nekik, az tuti :-)

Krisztina írta...

Hello Wien!

Thanks your comment. We also love lavande.

Ritka az ilyen jó kis bolt azt tény.-)