****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2010. november 27., szombat

Franciaország kertje / France's garden





Villandry azon kevés Loire menti épületek közé tartozik, mely nem magáról az épületről, hanem kertjéről lett világhírű, melyet „Franciaország kertje”-ként is emlegetnek, és amely a francia nemzeti kulturális örökség egyik ékköve.

A Tourtól 15 km-re található épületet 1535 és 1545 között építtette I.Ferenc minisztere, J.Braton. A korábban itt lévő feudális erődítményből csak egy bástyát tartottak meg. Az új épület, mely egyike a legnagyobb reneszánsz kastélyoknak, már magán hordozta azokat a stílusjegyeket, melyek később „IV.Henrik-stílus” néven lettek ismertek.

Az épület és a kert a történelem során többször cserélt gazdát, és többször alakították át mindkettőt. 1906-ban a birtokot a romos épülettel, melyet a korábbi tulajdonos gyógyszergyárrá akart átalakítani, egy spanyol orvos, Dr.Joachim Carvallo, és amerikai kutatónő felesége, Ann Colemann vásárolta meg. Ők kezdték meg azokat a nagyszabású felújítási munkákat, melynek eredménye ma is látható. Az épületet megszabadították az oda nem illő, később rákerült toldalékoktól, a kertet pedig az eredeti, 1515-ből és 1584-ből származó metszetek, és Androvet du Cercean eredeti tervei alapján újjáépítették.

Napjainkban a kastély jelenlegi tulajdonosa, az orvos dédunokája, Henri Carvallo minden évben a kert és a kastély témájához kapcsolódó képzőművészeti illetve fotókiállításnak ad otthont a kastélyban.

Maga a kert a francia reneszánsz kertekre jellemző tulajdonságokat hordozza magán. Ennek jellemzője, hogy az épületet körülvevő vizesárok miatt a kertet az épülettől külön alakították ki, az épület és a kert tengelye ezért nem egy tengelyre fűzött. A kert méreteire jellemző, hogy ha a kertben lévő cserjéket egy sorban egymás mellé ültetnénk, akkor egy 52 km hosszú cserjesávot kapnánk, a különböző négyszögletes parterreket pedig 1200 hársfa határolja.

A kastély körüli kert 3 tengely mentén, és három különböző szinten lett kialakítva. Az egymástól sövényekkel, fasorokkal, szőlőlugassal elválasztott kertrészek különböző ideológiával, szimbólumrendszerrel bírnak, és különböző névre hallgatnak.



 
bővebben: http://www.zoldmuves.hu/index.php?q=franciaorszag-kertje-villandry 
 
fotók: google