****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2009. november 24., kedd

Ó zöld fenyő, ó mű fenyő ... / Oh green Christmas tree , oh plastic tree




VITA INDÍTÓ!



Műfenyő v. igazi? Érvek, ellenérvek!

A Te véleményed?



Miért írok erről itt a balkon.blog.hu-n? Mert fenyő kerülhet a teraszra is. Továbbá, mert én egyáltalán nem vagyok műanyag párti, még is a józan ész azt diktálja, hogy műfenyőt állítsak a lakásban. Biztos vagyok benne, hogy az olvasók véleménye megoszlik ebben a témában. De a mai Világban vajon, miként cselekszünk helyesen ebben a kérdésben?

Úgy tudom, hogy normál esetben a karácsonyfákat nem az Fenyőfa ültetvényerdőkből, hanem más célra nem hasznosítható területen lévő speciális fenyőültetvényekből termelik ki. A fák általában 15 év alatt lesznek vágásra érettek. Utána nyomban újratelepítik. Ennek ellenére ellenzem, hogy tömegesen kivágjuk az élő fát, élvezzük a fa adta szépséget, az illatot, majd miután tönkrement, kidobjuk, ugyan úgy, mint a vágott virágot is. Én nem is nagyon szoktam virágot levágni a kertemből csak azért, hogy vázába tegyem, jobban szeretem őket a kertemben, a teraszomon a növényeken látni és gyönyörködni bennük. Utóbbi években sokan döntenek a dézsás változat mellett, ám ez a megoldás egy kissé macerás lehet, ha nincs hova tenni/ültetni a fenyőt.

Karácsonyfa éjszaka a szabadban"Igazi Karácsony azonban nincs igazi fa nélkül!" – mondják még sokan azok, akik hozzászoktak ahhoz, hogy friss fenyőillat lengedezik a karácsonyfa körül… pedig a karácsonyfa állításának hagyománya jóval később terjedt el (17. sz-tól), viszont régóta szokás télidőben valamilyen zöld növénnyel díszíteni a házat, ezzel is utalva a reményre, az újrakezdésre, az eljövendő tavaszra. Az örökzöldek hasonló célra való „felhasználása” már Jézus születése előtt is elterjedt volt egyes területeken. Annak ellenére, hogy meg van a hangulata, akár karácsonyfa nélkül is lehet ünnepelni, ha valakinek nincsen rá kerete, hogy bármilyet is beszerezzen, saját maga is készíthet karácsonyfát, vagy a Karácsonyra utaló egyéb dekorációt. Pl: egy felállított betlehemi dekoráció vagy fenyőgallyakból összeállított csendélet is szép dísz lehet a lakásban. Azt mindenki maga dönti el, hogyan szeretné díszíteni környezetét karácsonykor, és a sokféle, színes ünnepi "öltözéktől" lesz hangulatos a lakás, a kert, az utca, a park...

De kanyarodjunk vissza a fenyőfákhoz, érvek-ellenérvek:

Műfenyő

- nincsen fenyő illata (használhatunk mécsest, füstölőt)
- nem olyan szép (ezen lehet segíteni megfelelő díszekkel, mindenesetre próbáljunk sűrűbb ágút és levelűt vásárolni, a ritka, drót-kivillanós tényleg borzalmasan néz ki, igaz nagyon olcsó is)
- élettelen (hát igen...)

viszont:

- olcsó (még, ha drágát is veszünk, hosszútávon gazdaságosabb, mint az élő fa)
- praktikus (nem hullik, összecsukva elfér padláson, pincében vagy egy szekrényben, kevésbé gyúlékony, mint a gyantás fenyő)
- "Fenyő-barát": nem vágunk ki egy fát, csak azért, mert ragaszkodunk a fenyőillathoz és a hagyományhoz

Szomorú látvány, karácsonyfa a kukábanValódi kivágott fenyő

- szép (főleg, ha formásat is találunk)
- illatozik (ez tény!)
- hangulata van (ez is tény!)

viszont:

- hosszútávon drágább (némelyik rövid távon is)
- kevésbé praktikus (igaz egy lendülettel a szemétbe kerül a kivágott fa - van dolga vele a szemeteseknek is rendesen, és az ablakon kihajított, autóra pottyantott esetről már ne is beszéljünk - de hullik -persze nem mindegyik-, könnyen meggyulladhat, macerás: hazacipelni a hidegben 24-ig tárolni, majd "megszabadulni" tőle...)

Dézsás fenyőfaValódi fenyő, földlabdás/dézsás változat

- szép
- illatozik (ez tény!)
- hangulata van (ez is tény!)
- nem vágják ki a fát, tehát ez is "fenyő-barát" megoldás
- kiültethető vagy ha a tárolása megoldott (kert vagy nagyobb balkon), dézsában tartva még néhány éven keresztül fenyőfaként használható, majd kiültethető
- visszaváltható, ún. bérelhető, dézsás változata a kereskedőnek, szervezeteknek ünnepek után visszavihető (azt nem tudom, hogy ilyen van-e még?)

viszont:

- mérete korlátozott, általában közepes vagy kisméretű
- túl éli-e a kisméretű fa a díszítés "nehezékeit" és lesz-e karácsonyfa belőle jövőre is?
- mit csinálunk vele ünnepek után, ha nincsen kertünk, megfelelő méretű teraszunk vagy egyéb hasonló lehetőségünk? (Úgy hallottam, a kertészetek se nagyon vesznek be ilyen fákat.)

Milyen fenyőfák közül tudunk választani a magyar piacon, ha már az eredetit részesítjük előnyben a műanyaggal szemben?

Duglász fenyő kékDuglász fenyő zöldDuglász fenyő/Pseudotsuga menziesii: Ritkán kapható, enyhén narancsillatú, tűlevelei laposak, fonákukon fehér sávval, kékes-ezüstös és fénylő zöld változatban is, a tűlevelek világosabbak mint a többi fenyőé, és rövidek, mégis kevésbé szúrnak, zöld változatuk a jegenyefenyőkkel, ezüstös fajtái a legszebb ezüstfenyőkkel vetekszenek, tűi alig hullanak.
Jegenye fenyőKözönséges jegenye fenyő/Abies alba: Ritkán kapható, és eléggé drága, külsőre a Nordmannhoz hasonlít, ágrendszere sűrű, levelei világosabbak, mint a többi fenyőé, és rövidek, mégis kevésbé szúrnak, jellegzetessége, hogy lapos tűlevelei alját két hosszanti sávban húzódó viaszrétegből álló ezüstös csík díszíti, egyáltalán nem hullatja a leveleit, ugyanis ha elszárad, akkor is az ágakon maradnak, többnyire csak földlabdás változatban kapható.
Ezüst fenyőEzüst fenyő/Picea pungens: az igazán elegáns fenyő, ezüstössége a mélyzöld-ezüsttől, a kékes-zöldön át a már-már tündöklően fehérig tart, ágai sűrűek, tűlevelei nagyon szúrósak, ugyancsak sűrűek, rövidek és valamivel tovább bírják, max. január 2. hetéig lehullajtják a levelüket, ez a fenyő féle az egyik legdrágább, könnyen díszíthető.
fekete fenyőFekete fenyő/Pinus nigra: az Erdei fenyő rokona, olcsó, mégis kevesen vásárolják nálunk, ágai vörösek, hosszúkás tűlevelei (max. 20 cm) kevésbé szúrnak, a nevét onnan kapta, hogy sötét-, haragos zöld színe miatt messziről feketének látszik, ágai gyakran erősen gyantásak, tűlevelei még 2-3 hét után sem hullanak le, nehezen díszíthető.
Erdei fenyő/Pinus sylvestris: csak ritkábban kapható vágott formában. Hosszú (kb 5 cm-es) tűlevelei miatt nehezebb a díszítés, s ágai is ritkásabban helyezkednek el, előnye, hogy gyantájának illata napokig érezhető, s kevésbé hullajtja tűleveleit.
Luc fenyőKözönséges luc fenyő/Picea abies: karácsonyfának ez a legnépszerűbb, legolcsóbb, szép is, de rövid tűlevelei (1-3 cm) szúrnak, ez rendelkezik a legerősebb fenyőillattal (gyanta), ennek is köszönheti népszerűségét, de sajnos hamar (fűtött lakásban akár 4-8 nap után) hullatni kezdi tűleveleit (ezt késleltethetjük, ha vízzel teli műanyag talpba helyezzük).
Nordmann fenyőNordmann (vagy Kaukázusi) jegenye fenyő/Abies nordmanniana: az ára borsós, de rosszat se nagyon tudunk felróni neki, a fa törzse, ágai egészen ezüstösek, a tűlevelek teteje gyönyörűen sötétzöld, fényes, alja világosabb, ágai nem gyantásak, a tűlevelek puhák, alig szúrnak, a fák szinte mindegyike tökéletesen szabályos, szimmetrikus, háromszög alakú, a leveleit egyáltalán nem hullatja.

És mire is jó a balkonunk? Ha élőfenyőt vásárolunk ott tarthatjuk Karácsony napjáig (vizes rongyba tekerve, vízbe állítva, árnyékos helyen). Továbbá karácsonyfát, ha van helyünk és lehetőségünk (pl. dézsás törpefenyőnk) ott is feldíszíthetünk kültéri dekorációkkal



http://balkon.blog.hu/2008/12/01/o_zold_fenyo_o_mu_fenyo

13 megjegyzés:

Hunszil írta...

Hűha, vita az lesz :)
Én nem szeretem a műfenyőt... annyi minden MŰ van a világunkban ( ételek, anyagok,körmök és nem lenne elég az oldalad ha mind felsorolnám).Igen a hagyomány is hozzá tartozik, már az is hogy a férjem elmegy és megmérkőzik a fenyőfa árussal, alkudozás, becsmérlés aztán megvan a fa... hurrá, meg a macera is hozzá tartozik a karácsonyhoz,hogy az ember lánya csupa gyanta és szúrt sebekkel van teli mire beállításra kerül a fa . Régebben mivel kicsi volt a lakásunk konténeres fát vettünk, na az sem volt semmi.... konténerrel együtt meg volt egy fa vagy 50 kg. Utána vissza a visszavevő helyre. Szóval igen csak macerás az is, később elültettünk ilyen fát, nem maradt meg.
Marad a jó öreg régi bevált módszer......
Csak egy kis plussz: Valaki ebből él, hogy ültet, nevelgeti és eladja a karácsonyfának valót......Hazai termelők is.
Az illat, hát az meg szerintem utánozhatatlan... hiába füstölő, illóolajok....de lehet, hogy csak az én agyamban van valami ferdülés.
Nekem illúzió romboló, hogy vége a karácsonynak és össze csomogolom a fát, elteszem jövőre.Mi sokszor fenn hagyjuk vízkeresztig addig illatozik és ha rá nézek egy melegség-fénnyesség tör rám.
Mi nem terheljük a kukásokat. Feldaraboljuk és elégetjük nyáron.De volt már rá példa hogy kandallóban, cserép kályhába került. Szóval igen bő-lére eresztve, az én saját szuvenír véleményem.

Krisztina írta...

szia,

megnéztem a blogod, sok szép dolgot készítesz, grat a kreatívért-)

ez itt most azért van h megbeszéljük, ki melyiket választja és miért? összeveszni nem fogunk,

tényleg, köztes megoldás létezhet?


amit Te írsz

Bea írta...

Mi amikor kiköltöztünk falura :), az első néhány évben elültettük a karácsonyfákat, csak aztán betelt vele a kert. Az utóbbi években meg vita van és hiszti, hogy milyen fenyő legyen... Lehet, hogy most újra földlabdást veszek, és ünnepek után elküldöm a lányom szerelméhez vidékre. :)

Krisztina írta...

nem tudom mi az az amit Te írsz a megjegyzésem végén, nemén írtam, na mindegy-)))

Krisztina írta...

Bea, ez is értékes dolog, köszi h hozzászóltál

Unknown írta...

Sziasztok,
Én személy szerint igazi fenyő párti vagyok! Nem baj, ha kell utánna takaritani, azt nem pótolhatja semmi! Most pedig, hogy vidéken élek, ki is tudom ültetni, vagy a cserépkályhába tenni! Amúgy Hunszil megjegyzésével értek egyet, mert rengeteg minden mű a mai világba! Éljen az illatos fenyőőőő

Gabi írta...

Szerintem ez a karácsonyfa mizéria mint minden más divatfüggő.Most a természetesség korszakát éljük.Minden jó ami bio,öko,természetes.4-5 évvel ezelőtt minden karácsonnyal foglalkozó lapban csak műfenyőket láttunk,most meg csak élő fák vannak feldíszítve.Én is nagyon szeretem az élő fát(17 évig csak az volt karácsonykor),és talán ezért is tavaly beruháztam egy műfenyőbe.Nem kell aggódnom,hogy a fa megered e tavasszal vay sem mert nekem ez is fontos.É nagyon sajnálom azt a növényt ami elpusztul.Lehet,hogy hülyén hangzik de mindent elpusztult növényt amit én neveltem meggyászolok.Tehát én a fák védelmében a műfenyő mellett voksolok!

j. írta...

Ajaj, műfenyőt sohaaaaaa. Hogy ne érezzem a karácsonyfa illatát? Illatspray, azt már soha. Ezelőtt is kivágták a fákat, mig nem volt ez a műanyag, ökó-bió, natur, ....stb., mentsük meg a természetet-őrület. Újat ületetnek és lesz szépen új,szép fenyő. Nem tudnám elképzelni, h. ne érezzek IGAZI fenyő illatot karácsonykor!J

Krisztina írta...

nálam eddig a mérleg nyelve középen áll, ahogy a blog bejgyzésben is szól az a cikk, vannak érvek és ellenérvek ..., miért jó az, és miért jó amaz, jó az igaz h ezelőtt 10-20 éve nem voltak még műfenyők,

ez tényleg jó vita indító volt, nem is gondoltam volna h ennyien hozzászólnak,

továbbra is érdekesnek tartom a kérdést és várom a megjegyzéseket,

szép napot mindenkinek, nálunk süt a nap és kint 13,5 fok van, de napon az kb 15 is van

Annás írta...

Csakis igazi, illatozó, csepp alakú, tömzsi normand fenyő : ))) Olyan kiábrándító, amikor a műfenyőt az ünnepek után összecsukják, mint egy esernyőt...

Gabi írta...

Mivel én már lassan 40 éves leszek máshogy látom a dolgokat mint a fiatalabb társaim.Nekem fontos,hogy az unokáim (már ha lesznek valaha is) tiszta levegőn egészséges környezetben nőjenek fel.Aki úgy gondolkodik,hogy majd jövőre újra lesz másik szép fenyő az nem gondol csak magára és csak a mának él.Ami igaz is,hogy a mának kell élni de lesz holnap is amit ugyanúgy szeretnénk megélni mint a mát.A levegő és a vizek tisztasága a legfontosabb dolog a világon,ha mindenki így gondolkodik -és sokan gondolkodnak így-elpusztítjuk saját magunkat.Én is ember vagyok nem igazán a környezetvédő fajtából de igyekszem a környezetemet óvni pl.evvel is,hogy mű fát veszek, addig is amíg évekig használom kevesebb fát vágnak ki.Hát igen az illúzió az nem ugyan az.Én nem szoktam fenyő illatosítót használni,hanem illóolajokat párologtatok és ilyenkor már december elején olyan mintha karácsonyfa lenne az otthonomban.Szerintem nem illúziórombolóbb elcsomagolni a műfenyőt mint a kuka mellett árválkodó, tűleveleit elhullatott,üres szaloncukros papíroktól éktelenkedő élő társa.

Arien írta...

Mi is műfenyőt használunk már évek óta. Igazság szerint utálok mindent ami mű, de ez az egy nem zavar.Sokan az illata miatt hiányolják az élő fát, de most tényleg ezért kell kivágni? A földlabdás fenyőnél meg az a helyzet, hogy a sík vidékre nem igazán illik a fenyő. Meg a talajt sem szereti itt.

Krisztina írta...

hát igen... azt én sme bírom amikor megyek autóval és látom h szegény fenyő, az üres szaloncukros papírokkal teli aggatva van odadobva a kuka mellé