****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. május 30., csütörtök

Tihanyi anekdota



A tegnapi poszt vagyis az előzmény:



És a folytatás:

"Ha tihanyi anekdotáról van szó, meg kell említenem a forrást. A darabban szereplő legtöbb tihanyi idézet Mecétől, alias + Kötél Imrétől származik. Ő Tihany mindenki által ismert és kedvelt humoros agglegényeként élte mindennapjait. Munkahelye sosem volt, alkalmi munkákból tartotta fenn magát, szerette az italt. Ennek ellenére soha senkinek kárt nem okozott, mindenkivel megtalálta a megfelelő hangot. Szinte már bölcsességbe hajló gondolatai, frappáns válaszai, humoros kalandjai anekdota számba mentek, nem egy szállóigévé vált Tihanyban. 

Ilyen a faágyú történetében többször elhangzó „Mér, hát nem azér, gyüttünk?!” válasza is, amely egy Zala megyei látogatásakor hangzott el. Mire a vendéglátókhoz érkezett, bizony betévedt néhány útba eső kocsmába, így aztán a házigazda joggal vetette szemére, amikor megérkezett: Mece, te már be vagy rúgva! Ő azonnal rákérdezett: Miért? Hát nem azért gyüttünk?!

Számomra egy másik kedves története, amikor kis társaság jött össze az egyik pincénél, amelynek Mece is tagja volt. Folyt a szó, röpködtek a gondolatok, egyszóval belefeledkezett a társaság a jó ízű beszélgetésbe. De egyszer csak Mece riadtan felugrott, így kiáltva: Jaj, emberek! Annyira beszélgetünk, hogy  inni meg majdnem elfelejtettünk! 

Ilyen, és hasonló történetek, anekdoták őrzik a régi falusi élet szépségét, humorát. Őrizzük meg őket, hiszen ki a múltat felejti, jövője sem lesz!"


Csizmazia Zsolt



 

Nincsenek megjegyzések: