1-6. részek ITT olvashatóak!
A természet kiaknázása és újratöltése
Beszereztünk egy komposztládát.
Fa deszkákból bárki könnyen összeüthet egy kisebb, mutatós darabot. Sőt, a nagy
áruházak, a műanyag verzióból számos méretben és fajtában fel vannak töltve.
Valamikor pesti életünk alatt, részt vettem egy öko-hétvégén, civil szervezet
vitte a tudást és a jobbnál-jobb ötleteket a nyolcker szívébe. Volt adakozás,
csere-bere asztalok, filmvetítések közösségi pénz bevezetéséről,
környezetszennyezésről és gerillakertészkedésről. Én leginkább a filmeket
élveztem, olyan sok újat és izgalmas, eredeti lehetőséget vázoltak fel előttem,
városlakó előtt, amiről tényleg nem is álmodhattam. Persze azóta a természet
harmonikusabb kihasználásában jóval aktívabb szerepet játszom azzal is, hogy
vidékre költöztünk és az adott lehetőségeket igyekszünk okosabban megélni. No
de mindezt azért is meséltem el, mert ezen a rendezvényen okított ki minket egy
aktivista a komposztládák szakszerű használatáról. Önkormányzati támogatással
számos fővárosi kerületben, ingyenesen igényelhető a komposztláda ma is egy
társasház részére, sőt az aktivisták információval is ellátják a ház lakóit,
mit és hogyan gyűjtsenek szelektíven a lakásaikban, vagy ürítsék egyik-másik
konténerbe, vagy komposztládába. A nagyobb közösségek közös kertjükben, de
egyénileg akár az erkély sarkában is komposztálhatnak. Csak olvassanak picit
utána, melyik helyre, melyik láda-típus praktikus!
Kezdőknek és haladóknak ajánlom
ezt a hasznos útmutatót a komposztálás hogyanjáról: http://juniperus.hu/images/news/komposztalo/Komposztalasi_utmutato_2012.pdf
Azt már korábban olvashattátok,
hogy beindítottuk piciny veteményesünket, töltött ágyásunkkal, amiből egy hónap
után én sok-sok retket takarítottam be. A kártékonynak mondott mindenféle lény
pedig epret és a maradék retket habzsolta be. A szobában felnevelt különféle
chilipaprikáink (benne kicsi-nagy hagyományos chili, piros és méregzöld jalapenóval)
veszettük meghálálták, amikor kiültettem őket a retek helyébe. Nem győztek
erősödni, és bőséges terméssel ajándékoztak meg minket sok hónapon át. A méhek
is aktívabban jártak hozzánk, én szeretem a kis zizegőket, jöhetnek bátran.
Télre maradt még 2 tő chilink, amik a szobában átvészelik az időt, hogy majd
jövőre újabb bokorrá cseperedjenek odakint a napon.
Ti értitek ezt a nagy medvehagyma
őrületet?!
Na persze a fővárosból nézve minden ehető kis zöldnek örül az ember.
Valamikor gyerekkoromban térdig gázoltunk ilyen vadhagyma területeken, s
eszünkbe sem jutott, hogy anyáékat megörvendeztessük jó pár csokor ennivalóval.
Inkább szedtünk virágokat, s olykor az utunkba kerülő gyümölcsöket dézsmáltuk.
Ma már a divathullámok újra felismernek gyógy-, és fűszernövényeket, és vadon
termő alapanyagnak kiváló egyéb növényeket. Ügyes szakács lehetett, aki divatba
hozta ezt a kellemesen csípős ízű és jellegzetesen hagymaszagú növényt. Persze
ma már én sem vonom ki magam az előttem elterülő finomságok kiaknázásából.
Nekem is megdobbant a szívem, amikor egy nap, az erdőben sétálva,
félreismerhetetlenül hagymás tájra tévedtünk. Rántottában, pogácsában már én is
kipróbáltam a medvehagymát. Nektek van egyéb speckós ötletek is?
Süssünk kistermelőként?
Előre bocsátom, olyan távol állt
tőlem mindenféle vállalkozósdi, hogy igazán csak a friss, vidéki levegőnek
tudhattam be új ötletemet. Szedem és tanulom mostanság ezeket a
gyógynövényeket, s kezdem érezni, érteni, miért is hasznosabb és sokszor
finomabb is ezekből főzni a teákat. Egészségügyi hatás ide vagy oda, külön
érdekesnek tartottam, hogy mennyire nem használjuk ezeket a növényeket akár
ízesítésre is. Talán nem ismerjük még őket eléggé? Fene sem tudja. Tőlem
biztosan sokkal okosabb, (a bükkszentkereszti) Gyuri bácsi követők hada nézhet most
bután, miről is beszélek. A szegényes felhasználásról papolok, igen! Én nem
vagyok krémkeverő, nem fogom a kozmetikai iparban kamatoztatni nem létező
tudásomat, viszont főzni és sütni meglehetősen szeretek. Enni is. Mondjuk azt
ki nem? J
Nos fogtam magam és elkezdtem
keresgélni a neten. Arra lyukadtam ki, hogy talán kistermelőként az ember
gyűjtheti és kereskedhet is a szedett fűszer-, és gyógynövényeivel. Egy
bizonyos mennyiségig legalábbis. Azt, hogy sütni-főzni milyen feltételek között
kezdhetek el bármilyen alapanyagból, kezdett már sokkal bonyolultabb és
átláthatatlanabb kérdésnek tűnni. El is szontyolodtam, mert ötleteim ismét a
fióknak teremtek csupán. Azért lelkesen nézem ma is a meska.hu és ízporta.hu
oldalak kínálatait, a friss próbálkozókat, és a kistermelők egyre népesebb
csoportját, milyen szépségekkel és ötletekkel állnak elő sütés-főzés terén.
Örülök, hogy mégis működik a lelkes feldolgozóipar manufakturális viszonyok
között is. Sőt, a facebookon még külön csoportokba is tömörülnek azok, akik
cserekereskedelemben osztják friss termékeiket a nyitottak felé. Egyre többen
vagyunk és vannak, igen!!!
Micsoda önkifejezés ez egy nőnek,
nem igaz?! De bizony! ;-)
Cellaházak között
Igazán szép helyre látogattunk el
tavasszal. Frappáns, hogy pont itt írom meg, a Hungarian Provence blogon,
hiszen Ti igazán értékelni fogjátok ezt az új gyöngyszemet. Nos, úgy új és úgy
gyöngyszem, hogy egyrészt én most hallottam életemben először a kamalduli
rendről és felettébb furcsa szokásaikról, másrészt az állam volt olyan kegyes,
hogy nemzetközi pályázatokkal csodásan felújította a majki remeteség egyik
hazai gyöngyszemét, pont akkorra, amikor mi arra vettük az irányt. (http://www.majkikolostor.hu/magyar/oldalak/a_cellahazak/
)
A remeteélet nem játék és nem
mese. A létezés ilyen módon elgondolkodtató, mély megélése azt hiszem sokunk
fantáziáját beindítaná. Ha másért nem, a kíváncsiságotokat enyhíteni menjetek
el szétnézni ezek közé a cellaházak közé. A kőfallal körbezárt terület azért is
erre a blogra való, mert a remeték ezen csoportja gyógynövények termesztésével
és abból készített gyógyhatású termékeikkel tartották fent magukat. S a
működtetők felelevenítették ezt a remek szokást. Ezek közül a növények közül a
levendulabokrok két fajtája volt a legkedvesebb az ő számukra is. A majki
kolostor területének felújítása során erre a díszes és illatos apropóra külön
figyelmet szenteltek a kertészek, s ma is hatalmas területen díszít a
levendula. A bejárathoz közeli ajándékboltban kissé orrfacsaró módon mindenféle
levendulás termék kapható azoknak, akik nem tudják visszafogni magukat az
egyébként is bódító környezetben.
A remeték cellaházai közül
bejárható egyik-másik, sőt a meditálni vágyó nagyközönség számára egy
modernebben felszerelt ház szállásként is várja az érdeklődőket. Ott jártunkkor
éppen nem volt fesztivál, de ahogy hallottuk a környék vonzza a lelkes bio, öko
és természetközeli érdeklődésű embereket. A Biofesztivált, Natura Fesztivált
minden évben igyekeznek izgalmas és hasznos programokkal megtölteni az itt
dolgozók. Ezen kívül minden vasárnap gyógynövénypiacon csodálhatjuk meg az itt
termett és feldolgozott, egészséges finomságokat.
Ha még mindig nem jött meg a
kedved a látogatásra, hát szerencsés ember lehetsz; erdővel, friss levegővel és
fűszeres illatokkal megáldott, teljes életet élhetsz. Gratulálok! ;-)
A következő részben ismét lelkizem kicsit, ahogyan utazni is kell a
felfrissülés végett. Süssek is valami egyszerűt? Fogok.
Abonyi Anita
fotók és írás: Anita
3 megjegyzés:
Ötletek még a medvehagymához: vajas kenyérre, vajba keverve, sütőben sült krumplihoz tejfölbe keverve, berébe, más néven tócsniba vágva, krumplipürébe, krémlevesnek, tojásrántottába, pogácsába, de akár a krumplifőzelékben is mehet pár levél. Aztán salátának, mártásnak, vagy pl. fokhagymamártásba frissítésként. Eltehető szárítva, simán fagyasztva, sóban, vagy olajban pesztónak. Esetleg a blogomban más recepteket is találsz: www.bakancsesfakanal.blogspot.hu
Kedves Erzsébet, isteni vagy!!! :-) Meghoztad a kedvem ehhez a kis nyamvadt hagymához. (pedig tényleg nem láttam bele ekkora lehetőséget) :-)
A blogodat nézem, remek az a pitypangos háttér. És sok sikert a KÉK túrához!!!
Szia!
Anita, a miNŐ vidék írója
a carbonara szósz is rettentő finom medvehagymával. srácaim imádják bele.
Megjegyzés küldése