"Ebben a mocskos és a vesztébe rohanó világban a levendula a
tisztaság, a nyugalom, a békesség megtestesítője. Gondoljunk csak egy virágzó
levendulamezőre, amikor pillangók táncolnak rajta, milyen gyönyörű dallamok
kelnek szárnyra máris bennünk, hiába van az út másik oldalán a mi való
világunk. Egy kis elvonulás a világ zajától, egy békebeli finom és egyszerű,
otthonos érzés megtestesítője." - vallja Halmos Mónika az első hazai levendulás szakácskönyv a Levendula szívvel, lélekkel szerzője.
Fura az élet. Az interjú közben kiderült, hogy találkoztam már Mónikával két éve Tihanyban az egyik Levendula Fesztiválon. Nála kóstoltam először ehető virágokat és természetesen levendulát is.
Íme az első interjú a könyvről a Hungarian Provence blogon. Premier.
K: A héten
jelenik meg az első hazai levendulás szakácskönyv, melynek Te vagy a szerzője.
A könyv egyedülálló és szívvel-lélekkel készült. Miért döntöttél úgy, hogy a
levendulás recepteket könyv formájába öltöd?
M: Számos szakácskönyvem
jelent már meg, amelyek közül az egyik legkedvesebb a „Varázslatos virágízek”,
amelyben a honi ehető virágok témakörét mutattam be. Azt hiszem, ezzel a
könyvvel egy kicsit megelőztem a kort, mert csaknem tíz éve jelent meg, az
ehető virágok iránti különös figyelem csak az elmúlt két évben lett igazán
mérhető. Az ehető virágos receptes gyűjteményemben sok levendulás recept is
van, és az idei szezont többek közt a levendula fotózásnak is szenteltük. Így
adott volt már minden ahhoz, hogy egy levendulás szakácskönyvvel rukkoljunk
elő!
K: Hogyan
épül fel a könyv?
M: Azt szerettem volna, hogy a
levendula felhasználásának minden oldalát bemutassuk, hogyan lehet vele
ízesíteni, díszíteni, tartósítani. Olyan sokoldalú növény, hogy az étlap minden
fejezetében ott lehet a helye, a levestől a húsételeken át a süteményekig,
italokig. A könyv egy kis ízelítő, egy gazdag bevezetés a levendulás konyhába,
melyet Domonkos atya, tihanyi bencés szerzetes ajánl az olvasók figyelmébe.
K: Mónika Te
miért szereted a levendulát?
M: A növényi lét csodálatos, a virág a
természet egy kis csodája: a növény szaporító szerve, ünnepi jelkép, a szeretet
egyik kifejező ajándéka. A virág elbódít illatával, elvarázsol szépségével,
üzenetet közvetít. Munkáim egy részében a virág, mint a szépség megtestesítője
jelenik meg: fotókon, festményeken, virágkötészeti alkotásokban, lírában. Más
megközelítésben a virág egy különleges csemege, egy rabul ejtő íz- és
formavilágot kínáló ínyencség. A levendula ezen kívül egy másik üzenetet is
közvetít. Ebben a mocskos és a vesztébe rohanó világban a levendula a
tisztaság, a nyugalom, a békesség megtestesítője. Gondoljunk csak egy virágzó
levendulamezőre, amikor pillangók táncolnak rajta, milyen gyönyörű dallamok
kelnek szárnyra máris bennünk, hiába van az út másik oldalán a mi való
világunk. Egy kis elvonulás a világ zajától, egy békebeli finom és egyszerű,
otthonos érzés megtestesítője.
K: Itthon is
nagyon sok ember, főleg nő rajong a levenduláért. Sokan fordulnak hozzád
tanácsért, mint az ehető virágok szakértőjéhez?
M: Igen, sokan fordulnak
hozzám, keresnek meg az ehető virágokkal kapcsolatos kérdésekben. Mivel nagyon
régóta foglalkozom a virágokkal, nem probléma ezekre válaszolni, és örülök, ha
bárkivel beszélgetni tudok ezzel kapcsolatban. De érdekes, hogy leginkább
rózsás kérdésekkel szoktak hozzám fordulni! Sokan látogatják a honlapomat is www.rozsakunyho.hu, ahol az ehető
virágokkal kapcsolatos kérdésekre sok választ meg lehet találni, illetve van
egy link gyűjteményem is, a www.ehetovirag.lap.hu
oldal, ahol még sok mást is összegyűjtöttem e témában.
K: Milyen a
te virágos világod?
M: Mondhatnám azt, hogy az
egész életem a virágok körül forog? A gyerekkoromat kertészetekben töltöttem,
később édesanyám virágüzletében tanultam meg a virágkötészetet. Aztán dolgoztam
fotósokkal együtt virágos képeslapokhoz, naptárakhoz és könyvekhez készítettünk
illusztrációkat, és mindeközben folyamatosan ott voltak az ehető virágok,
gyűltek a receptek és tapasztalatok. Gasztronómiai kultúránk e kicsinyke
szegletét szeretném megmutatni mindenkinek, aki nyitott e varázslatos
virág-világra! Amikor meg épp semmi dolgom sincs,
akkor pedig virágokat festegetek: a magyarság virágait festem üvegre, illetve
virágos réteket, erdőket akvarellel. Mostanság a fotózást bővítjük ki
recept-videókkal: ezek full hd-ben készülnek, a fotókhoz hasonlóan profi
minőségben, és ezekben is dolgozunk ehető virágokkal.
K: Arany
diplomás gasztronómus vagy. Ez mit jelent pontosan?
M: Vendéglátós mesterek hoztak
létre egy Gasztro-Akadémiát, amely egy egészen egyedi továbbképzést biztosít a
már régóta a vendéglátásban tevékenykedő szakembereknek, csupa olyan
„tantárggyal”, amely még magasabb színvonalra emeli a szalmai tudást. Borász,
cukrász, történész, mesterszakács, fogadós, szerzetes is akad az oktatók közt,
akik mind azt szeretnék, ha a vendéglátás igazi élmény legyen a vendégnek és a
vendéglátónak is. Nos, itt kaptam a diplomámat, illetve itt is lehet
ismereteket kapni általam az ehető virágokról.
K: Saját
kertedből szerzed a levendulavirágokat az ételekhez, vagy vásárolod?
M: Nagyon fontos, hogy
étkezési célra csak a saját magunk termesztette, vagy megbízható helyről
vásárolt virágot szabad felhasználni! Virágüzletben vásárolt virágot ne
kóstoljunk meg! Természetesen van saját levendulásom, igaz, még csak 120 tő, de
hát el kell férni a többieknek is: a rózsáknak, a cserjéknek és az egy- és két
nyáriaknak is! Ez a 120 bokor viszont teljesen saját szaporítás.
K: Melyik a legkedvesebb levendulás recept
számodra?
M: Nem tudnám megmondani!
Levendula-szezonban nálunk minden nap került levendula az asztalra, de ugyanígy
rózsa is, amikor annak voltunk bővében. Nálunk minden nap van virág vagy valami
„zöld fű” terítéken. De ha mindenképpen választani kell, van egy kedvenc
levendulás kekszünk, amivel mindig, mindenhol sikert lehet aratni! Mediterrán mámornak
neveztük el, mert a levendula és a citrom dominál benne csöpp
narancs-fuvallattal, valami hihetetlen egységben.
LEVENDULÁS KEKSZ
25 dkg rétesliszt
1 kiskanál
sütőpor
2 evőkanál búzakeményítő
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
5 dkg cukor
fél dl narancslé
1 tojás
1 evőkanál levendulavirág
A citromkrémhez:
5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
2 közepes méretű citrom
A lisztet a sütőporral, a
búzakeményítővel elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a mézet, a cukrot, a
narancslevet, beleütjük a tojást, beleszórjuk a levendulavirágokat, majd az
egészet alaposan kikeverjük. A sűrű masszából két kiskanál segítségével
halmokat teszünk a sütőpapírral borított tepsire, egymástól igen távol, hogy
sülés közben össze ne érjenek. Előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt
szép aranysárgára sütjük. Ha kihűltek, kettőt-kettőt citromkrémmel
összeragasztunk. Ehhez a citromok
héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A vajat gőz felett megolvasztjuk,
majd hozzáadjuk fokozatosan a felvert tojássárgákat, a cukrot, a citromok
reszelt héját és levét. Addig főzzük gőz felett, míg besűrűsödik. A krémet is kihűtjük, majd a kis süteményeket
megkenjük, és összeillesztjük őket. Nagyon finom, pikáns kis süteményeket
fogunk kapni.
És amikor megkóstoljuk, hunyjuk le a
szemünket, és hagyjuk, hogy az íz-érzés elröpítsen oda, ahová szeretne: én
legtöbbször ilyenkor Toszkánában találom magam…
K: Mesélj el
kérlek, egy apró trükköt vagy tanácsot a lila arannyal kapcsolatban?
M: Nincsenek trükkök, de azt
szívből tudom ajánlani, hogy a levendula szárát sose dobjuk ki, mert nem csak
potpourriba használhatjuk fel, és különféle kreatív dolgokhoz, de ha
grillezünk, és a parázsba dobunk egy-egy csomócska szárat, nagyon finom illata
lesz, átjárja a húst, a zöldséget is.
K: Közel áll
a szívedhez Tihany, a magyar levendula hazája? Mikor jártál ott utoljára?
M: Utoljára augusztusban
jártam Tihanyban, leányaimmal sikerült eltöltenünk együtt néhány napot.
Élveztük a hely szellemét, kirándultunk, halat ettünk, bort kóstoltunk, és
persze minden levendulás dolgot meglátogattunk! Amúgy néhány éve szerettem bele
Tihanyba, és ezt azoknak a csodálatos emberi kapcsolatoknak köszönhetek, amik a
virágokon, és természetesen főként a levendulán keresztül szövődtek. Vallom,
hogy a világot a kapcsolatok tartják össze, azok a mély emberi kapcsolatok, amelyekhez nem kell
nap mint nap találkozni, de tudjuk egymásról, hogy hogy vagyunk, hogy mikor
számíthatunk egymásra, és amikor találkozunk – mert 160 km a távolság – ott
folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk. Ez is Tihanynak és a levendulának a
csodája!
K: Milyen
stílusú otthont képzeljünk el hozzád Mónika? Közel áll hozzád a vidéki stílus?
M: Legszívesebben egy szép
vidéki házban laknék, valahol a hósipkás hegyek ölelésében, de itt, a főváros
egyik kertvárosi utcájában egy olyan enteriőrben van az otthonom, amely
egyfelől egy pompás műteremlakás, másfelől pedig egy egészen kis és kellemes
búvóhely. Ahol elfér a napfényes fotóműterem, a több száz kötetből álló
szakácskönyv-gyűjtemény, a fotózás kellékei, egy praktikus konyha és egy nagy
étkező arra az esetre, ha itt gyűlnek össze a barátok, vagy a gyerekek – négy
felnőtt gyermekem és a társaik.
A bútoraim egy része családi örökség,
más részét „guberáltam” és egy kipróbált technikával antikoltam őket: talán
lassan kialakul az egészen egységes enteriőr, amit a shabby chick stílus
határoz meg, egy igen erős vidéki beütéssel. Szeretem a régi tárgyakkal
körülvenni magam, amiket összegyűjtöttem, egyáltalán nem értékesek, legalábbis
pénzben kifejezhető értékük nincs. Ám nekem annál többet jelentenek, mert
mindegyikhez egy-egy történet, egy-egy személy fűződik, s ettől lelkük van. A
tárgyaimat használom, nincsenek vitrinben, és ott van rajtuk a nagyanyáim keze
nyoma, látható bennük az idő. Aki emberileg gazdag környezetben él, szépséges
tárgyak közt, a körülötte lévő világgal személyes kapcsolatban, annak szebb és
egészségesebb a lelke – szoktam mondani gyermekeimnek, akik régebben úgy
mondták: egy múzeumban laknak…
K: Szoktál
kreatívkodni a levendulával?
M: A virágkötő-szenvedélyt nem
lehet sutba dobni! Egész évben van nálam levendula, hol frissen, kis
cserepekben, növénytálakba ültetve kapják a barátok, de készül a friss és
szárított virágokból is mindenféle: ezekkel örvendeztetem meg a nekem
kedveseket. Sőt, elárulom, karácsonyra is jut belőle!
K: Nem
érkeztél üres kézzel, hisz hoztál egy dedikált példányt a friss levendulás szakácskönyvedből. Szóval játék következik, íme a kérdés, melyet Mónika tesz
fel.
M: Ki ajánlja a most megjelenő
könyvemet a Levendula szívvel, lélekkel címűt az olvasók figyelmébe?
A választ a provence@citromail.hu vagy a hungarianprovence@gmail.com címre
várjuk.
Tárgy: levendula.
Kérlek, írd meg nekünk teljes
nevedet is, csak így érvényes a játék.
A játék
október 25.- november 1. között zajlik.
Interjú: Beck Krisztina
Fotók: Halmos Mónika
*
Játékszabályzat:
Mindenki részt vehet, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik és elmúlt
18 éves (természetes személy), kivéve a szervezők és közeli
hozzátartozóik.
A
sorsolás a random.org.-al történik, fotóval igazolva azok között, akik
egy helyes választ küldtek a feltett kérdésre. Egy ember csak egyszer
játszhat. A nyeremény könyvet Mónika postázza a nyertesnek.
A nyertest emailen értesítjük.
A játékot nem a Facebook szervezi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése