Kedvenc nyári élményem.
Ugye mindenki emlékszik diákkora legutálatosabb
fogalmazására? Kíváncsi voltam, ha szervezek városi barátaimnak egy hétvégi nordic
walking túrát, és a végén megkérdezem őket, hogy ha most kellene megírni azt az
ominózus fogalmazást, meg tudom-e változtatni a rosszízű emlékeket? Igen a
rosszízűt akartam megváltoztatni. Jó helyszínválasztással és jó ízekkel.
Szerencsémre
a szomszéd település melletti erdőszélen van egy levendula ültetvény. Sokat
hallottam már más helyszínekről, ahol szinte kultikusan kezelik a levendulát.
Nálunk meg itt van. Szebb, mint máshol és nem lengi körül semmi. Az ültetvény tulajdonosával előre egyeztettem
az időpontot, tehát a helyszín rendben volt. Már csak a jó ízek hiányoztak.
Mit
adjak enni a városi embernek? Beállhatok a trendi sorok végére, biztos sikerem
lesz a salátákkal, füvekkel meg a zsírszegény húsokkal. A baj csak az, ha velem
nordic walkingozik valaki, minimum 1000 kalóriát eléget, az időjárást elnézve
és betervezve a 10 kilométeres távot ebből lesz 1300-1400 kalóriavesztés is.
Akkor nincs más, házi koszt kell! Erdélyből származom, a padlizsánkrém frissen
sült kenyérrel előételnek rendben lesz. Főfogáshoz szereztem szarvashúst, abból
pörkölt a legjobb, még a legfinnyásabb ízlést is kielégíti. Köretnek zalai
dödölle, pirított mangalica szalonnával. Savanyúságnak kovászos uborka,
ropogósan, ahogy szeretik a „városiak”. Desszertnek házi rétes, meggyel és
túróval töltve. Vendégvárónak készítettem levendula szörpöt. Saját recept,
sokan mondják, hogy védessem le. Persze saláta is, ha már sportolunk! Akkor hát
kész is vagyunk. Akkor gondoltam bele, hogy a terv jó és kivitelezhető, de ki
fogja elkészíteni, ha én a többiekkel túrázom? Falun ez is könnyedén
megoldható, a szomszédok segítségével. A ház ura is ügyes kezű, pörköltet
legalább is kiválóan tud készíteni.
Egy dolgot biztosan tudtam: össze kell hangolnom a nordic
walking túrát a levendulás és az erdő szépségével, és az ételek
„finomhangolását” a túra utáni eufórikus érzéssel. Az eufóriát már a jelentkezéskor tapasztaltam, mert első
körben több mint tízen jelentkeztek. Szombat délelőtt gyülekeztünk, és
indulásra tizennégyen gyűltünk össze.
A túra több mint két óra volt, és a nyári meleg sokat
kivett a résztvevőkből. Edző vagyok, és sokan mondják, hogy a túrák végén egész
mást vizionálnak a kezemben a nordic walking botok helyett. Érezni kellet
mindenkinek, hogy egy ilyen levendulást látni ki kell érdemelni! A visszaúton
már mindenkinek a második felvonáson járt az esze. A tervem bevált, a látvány
és a fáradtság okozta felfokozott hangulat mindenkiből az ételek iránti vágyat
hozta ki. Szörpöstül, pörköltestül és dödölléstül. Ennyi ember még soha nem
feküdt ki egyszerre a kertünkben egyformán degeszre tömve.
Az érzés, hogy egy
olyan élményt tudtam adni embereknek, ahol konvenciók és formalitások nélkül
szinte szeretet teljes társaságban érezhették magukat felbecsülhetetlen. Az
utólagos visszhangok azt mondják, ha a dödölle és a szarvas pörkölt kitartott
volna, még mindig itt hevernének a kertben. Szóval, megkérdezhetném tőlük mi
volt a kedvenc nyári élményük?
Írás és fotó: Kristály Zita
************
Ha van Neked is hasonló levendulás élményed, vagy érdekességed, ragadj tollat ööö billentyűt :-) pár fotóval és küldd el.
provence@citromail.hu
hungarianprovence@gmail.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése