Az én jó barátnőm Márti, nem először vendégeskedik nálam. Nem csak szereti a mézeskalácsokat, de szakértőjévé is vált az évek során. Ötletei határtalanok. Ő mindig velem van (hiába lakunk egymástól távol), hisz tavaly egy jókora levendulás mézeskalácsszívet kaptam Tőle szeretete jeléül. Ezt a konyhámban őrzöm.
Mivel is örvendeztethetne meg ma minket Márti, mint egy levendulás recepttel.
Az alábbi mézeskalács recept
általában a levendula motívumos mézeskalács alapjához készül, hogy kívül és
belül is „levendulás” lehessen.
Ugyanúgy készül, mint a
hagyományos mézeskalács, csak a mézeskalácsfűszerek helyett levendulát és
citromot gyúrok a tésztába.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
20 dkg vegyes virágméz (esetleg
„levendulás méz”)
25 dkg porcukor
4 egész tojás
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál szárított levendulavirág
(össze is apríthatjuk)
fél citrom leve
5 dkg vaj
Tetejére: porcukor vagy
cukormáz
Elkészítés:
A lisztet alaposan összekeverjük
a margarinnal, a porcukorral, a levendulával és a szódabikarbónával, majd
hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és a citrom levét. Ezután nagyon gondosan
összegyúrjuk! Egy éjszakát pihentetjük (nem hűtőben), másnap újra átgyúrjuk.
Kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és különböző formára
szaggatjuk. Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kiszaggatott
tésztákat, de nem túl sűrűre, mert megnőnek egy kicsit a sütés során.
A tetejüket tojásfehérjével
megkenjük. 180 oC hőmérsékletű, előmelegített sütőben kb.10 percig
sütjük.
Tetejét porcukorral vagy
cukormázzal díszíthetjük.
Aki a levendulás süteményeket
kedveli, próbálja ki! Én már párszor megkóstoltam…
Kozma Márti
1 megjegyzés:
Bellissimi!
Carmen
Megjegyzés küldése