„Mitől olyan újszerű a CSIKOS? Attól,
hogy olyan különleges íz és nyersanyag párosításokkal találkozhatsz, melyek új
színeket és ízeket visznek otthoni étkezéseitekbe, mindezt úgy, hogy megteszed
az első lépést a tudatos és az egészséges táplálkozás felé.” – olvasom a CSIKOS
honlapján. A kóstolás után én szintén így gondolom.
Amikor mi unjuk a szalámit és a
kolbászt, akkor szokott következni a lekvár. Illetve nem csak akkor. Én
szigorúan pirítósra vagy croissantra kenve szeretem. Új ízeket és párosításokat
mindig örömmel kóstolok, hisz hív az ismeretlen, no meg a kíváncsiságom. Így
volt ez most is, hisz Kocsis Bálint mesterszakács, a CSIKOS lekvárcsalád megalkotója
által lehetőségem nyílt erre.
Bálintnak érzéke és bátorsága van
ahhoz, hogyan olvasszon össze két alapanyagot úgy, hogy abból egy finom ízes
lekvár kerekedjen ki. A dzsemek egy kis észak-balatoni faluban készülnek. Sem
cukor, sem tartósítószer, sem ízfokozók vagy szintetikus anyagok nincsenek az
üvegekben. Csak a természet ajándékai: gyümölcsök, zöldségek és fűszerek. Bálint
pár éve életmódváltáson ment keresztül, így plusz öröm számára, hogy a
lekvárokkal segítséget nyújthat a diabétesszel élőknek, és a vegán –és reform
életmódot folytatóknak. Látványban sincs hiány, hisz az üvegek színesek,
csíkosak, hívogatóak. Ebben jó barátja Károlyi László van segítségére.
Én az édesebb ízekkel kezdtem a
kóstolást, a zöldséges lekvárokat hagytam utolsónak. A gyümölcsösökben az a
legjobb, hogy nem ragad össze a szánk a sok cukortól (mivel nincs is benne), így
élvezhetjük a természetes aromákat és azt a kis csipet különlegességet, amivel
Bálint megbolondította őket. Már a fedelek felnyitásakor csábító illat csapta
meg az orromat.
Erdei gyümölcs friss bazsalikommal, ez volt az első a sorban. Nem
is gondoltam volna, hogy a bazsalikom ennyire jóban van az erdei gyümölcsökkel.
A következő a meggylekvár marcipánnal és mandulával, volt. A marcipán édes ízt
ad az olykor fanyar meggynek. Remek házasítás. Állaga nem folyós, és az az
isteni meggy illat. Hmmm. Kedvencem.
Harmadik volt a sorban a szamócalekvár friss citromfűvel és
levendulavirággal. Ebben az esetben az üveg a levendulától illatozott. A
híg állag se szabott gátat annak, hogy a kenyérre kenjem. Tudtátok, hogy a
levendula ízt csak akkor lehet érezni (akkor jön ki), miután lenyeltétek?
Mindhárom lekvár esetében
süteményekhez, palacsintákhoz és egyéb desszertekhez szintén kiváló
kiegészítés.
Végezetül szarvasgombás ratatouille és zöldséges coulis medvehagymával
lekvárokkal zártam a sort. Ó azok a zöldségek. Mintha csak most készült
volna el a lecsó. Friss ízek a kenyeremen. Tökéletes volt.
Fedezd fel Te is, hogy milyen
lekvárok találhatóak a Csíkos lekvárcsaládban. A termékek megrendelhetőek ezen
a linken http://csikoslekvar.hu/ (halkan megsúgom, hogy most két hét technikai
szünet kezdődik, utána újból lehetőség lesz rendelés leadására).
Kíváncsian várom Bálint újabb lekváros
párosításait és ötleteit. Kívánok neki sok sikert. Lássátok Ti is CSIKOSan a
világot.
Fotók: Krisztina
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése