****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. május 31., csütörtök

10 dolog Provence zengőiről: cicada vagy cigale







1. A provence-i nyelvben először Frédéric Mistral szótáríró, jelentette meg a cicada szót.

2. Louis Sicard provence-i keramikust 1895-ben kérte fel egy tehetős kerámiagyártó, hogy készítsen neki egy tipikus provence-i szuvenírt, melyet ajándékba adna ügyfelei számára. Louis készített egy próba kabócát olajágon Mistral rajza alapján. Nagy sikert aratott természetesen, ezután került rá a rovar rajza kerámiákra, csészékre, szövetekre.







3. Mintegy 2500 kabóca faj él a világon, ebből 15-16 fajta Provence-ban, melyek négy évig élnek. Egyes fajok viszont 17 évig is elélnek.

4. A hímek hangadó hártyáikat rezegtetve igen élénken, éles, cirregő hangon ciripelnek. Így hívják a nőstényeket magukhoz. Többnyire a fákon tartózkodnak. Az ókori görög költő Xenophon így dicsérte eme rovart: „Boldogok a kabócák, mert feleségük hangtalan.”





4. A kabóca a világ leghangosabb rovara. A hímek miközben „énekelnek” kikapcsolják hallószervüket, nehogy megsüketüljenek. Esős időben és naplemente után nem énekelnek.

5. A provence-i mítosz szerint a kabócát az Isten küldte, hogy megzavarja a földeken dolgozó parasztok sziesztáját és megállítsa őket a túlzott lustaságban.

6. Szipókáikkal megszúrják a fák leveleit és gallyait, és ezek nedveit szívják. A föl nem szívott nedv a levegőn tömörül; ebből lesz az úgynevezett manua-cukor. Szájszervük szúró-szívó jellegű.

7. A kínai császárság idején nagyon szerették a kabócákat. Díszítettek vele bútort, ruhát, sőt létrehoztak egy magas rangú tisztséget is. Ez volt a Nagy Kabóca, feladatuk az volt, hogy a császárt rendszeresen ellássák kabócával, mert szerette a hangjukat.

8. Az ókori görögök számára szintén fontos rovar volt, Apollo (a zene és a nap istene)  szimbólumaként tekintettek rá. Az emberek aranyból készült kabócás díszeket viseltek a hajukban. Athénban érméken szerepeltek. Homérosz szerint ezek a rovarok egykor emberek voltak. Annyira elbűvölte őket a zene, hogy elfelejtettek enni és inni, így a testük kárba veszett. 



9. La Fontaine: A tücsök és a hangya híres gyerekverse is említi a rovart (XII. század). 



Mit csinált a Tücsök nyáron?
Csak muzsikált hét határon.
Aztán jött a tél a nyárra,
S fölkopott a koma álla.

Szomszédjában élt a Hangya,
Éhen ahhoz ment panaszra,
S arra kérte, egy kevéske
Búzát adjon neki télre.

Búzát? Szólt a Hangya sógor.
Már ez aztán sok a jóból!
Tél elején sincs búzád már?
Hát a nyáron mit csináltál?

Mit csináltam? Kérem szépen,
Muzsikáltam - szólt szerényen
Tücsök mester. - Aki kérte,
Nótát húztam a fülébe!

Nótát húztál, ebugatta?
No, hát akkor - szólt a Hangya
Járd el hozzá most a táncot!
Jó mulatságot kívánok!


10.  Provence-ban rengeteg étterem található La Cigale néven. 







forrás: http://www.marseille-provence.info/
képek: google.com




1 megjegyzés:

Noryta írta...

Köszönöm ezt a posztot, most jól jött egy kis történet a cigalról, mert néha majd megsüketültem tőlük, mindenhol ott zenéltek Provence-ban. Őszintén mondom, este 11 után öröm volt a tücsökciripelést hallani, mint cigalzenét. :) Próbáltam meglesni is őket, de nem sikerült, ugyanis annyira beleolvadnak a környezetbe.