****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. március 28., szerda

Nem játékszer, de makettozáshoz jó. A gyufa.Kezdjük egy viccel.

- Sehogy sem tudom meggyújtani ezt a gyufát!
- Miért, mi baja van?
- Nem tudom, tegnap még rendesen működött.

Lakatos Tibor közel fél éve dolgozik egy multicég pénzügyi osztályán, de szakmája sem tudta elvenni a kedvét a kreatívkodástól. Elkészítette gyufából egy italcég üdítős kontúr palackját. 
No, de nem ezzel kezdődött a gyufa makett szenvedély. A fiatal gyulai születésű közgazdászt 2008-ban érte az első impulzus, amikor egy amerikai embert látott gyufa makettet készíteni. Olyannyira kedvet kapott hozzá, hogy rögtön egy nehéz épületet tervezett be a Taj Mahalt, amit el is készített. Az emlékmű nem csak hogy különleges formavilágú, hanem nagypapájára is emlékezteti, aki személyesen látta az épületet és sokat mesélt róla. Tibor az első kb. 10.000 szálat még dobozonként vette meg és egyesével vágta le a fejüket. Később felvette a kapcsolatot egy gyufagyárral, ahonnan a mai napig kapja a gyufákat, fej nélkül.  

Miután a Taj Mahal kb. 2,5 év és kb. 22.600 gyufaszál felhasználásával elkészült (a legnehezebb rész a kupola és a beltér kialakítása volt), fél év pihenő következett. 

A mostani makett projekt nem is lehetne más, mint a gyulai vár. 
"Gyulaiként büszke vagyok, hogy nekünk van az egyetlen épen maradt téglavárunk Közép-Kelet Európában." - mondta Tibor. 


A vár a tervek szerint nyárra készül el. Eddig 16.500 szál gyufa került felhasználásra.


Ha kíváncsi vagy, hogy halad a gyufás építkezés, és milyen újabb kis projekt készül el a napokban Tibortól, akkor keresd a blogján:http://gyufamakett.blogspot.com/
Végezetül egy gyufarejtvény.
Végy el öt gyufaszálat úgy, hogy három négyzetet kapj.  forrás


Nincsenek megjegyzések: